Razlika je u slobodi !

Pre godinu dana na snimanju za „Mali dnevnik“ presladak dečak u ulozi reportera postavio mi je jedno jako važno pitanje: “ Po čemu se razlikuje Relax Kids od drugih programa?“

Iskreno nisam se snašla, nisam očekivala to pitanje ili nisam bila „spremna“ da dam ovakav odgovor. Osnovna razlika između svih ponuđenih programa u predškolskim ustanovama i u generalnoj ponudi u našoj zemlji je razlika u „SLOBODI“! Izgleda da tada nisam bila dovoljno smela, a možda ni sama svesna ovog genijalnog odgovora, koji generalno daje i meni neke odgovore o tome, zašto sam baš ja trener istog. Svako posmatara iz svog ugla, iz svoje širine koju doseže, a moja je ova.

Ključ i princip svega što ja vidim kao najdublju nit protkanu u ovom programu je SLOBODA.

Znate da ponuđene i jako važne aktivnosti za intelekualni i fizički razvoj dece, kao što je ples, gimnastika, gitara, učenje jezika itd. u vrtićima uči decu vešinama, koracima, pravilima, gde je u osnovi izražena doza potrebne discipline kako bi savladala određena veština. Odlično!

“ Čujete i počujte“ rekao bi glasnik! Od sada je u ponudi „dečija sloboda“ i opuštanje. „Hajde da zastanemo“! „Hajde da udahnemo od silnih aktivnosti“ „Hajde da izujemo patofne“ ! Bili bi odlični slogani za program, zar ne?

Ne govorim o slobodi u svom domu, jer tu je slobode onoliko koliko i sami roditelji žive po tom prinipu. Zar ne? Ne govorim o slobodnoj igri koja je osnova u predskolskim ustanovama, ali zar i tu nisu postavljena neka pravila… Ok. Mislim da smo nekako svi previše umršeni u paukovu mrezu pravila i discipline. A tu je i Čorbina pesma :“ Pravila, pravila da bi me udavila“ U redu. Bez njih ne bismo mogli. Zamislite taj haos! Ali, opet ni to nije tema.

Vratiću se na pitanje dečaka iz “ Malog dnevnika“ koje glasi : “ Po čemu se razlikuje Relax Kids od drugih programa?

Po tome što je jedino „pravilo“ to da slušamo, budemo, osetimo, doživimo i maštamo.

Strukturu od 7 koraka kreirala je Marneta Viegas i dosadašnjom primenom potvrdila da ova struktura pomaže u opuštanju i smirenju kod dece. Jedina sam u Srbiji i malo me prođe jeza od odgovornosti koju osećam dok pišem je to da program „radi“ i da posle 3 godine aktivnog rada mogu to i da potvrdim, ali opet iz mog ugla. Možda, ne reaguje svako dete na očekivani način, ali ne brinite, deca uzimaju baš ono što je njima potrebno.

Konkretno ja poštujem strukturu programa, ali možda više osluškujem decu. Biće odgovorno ovo što ću reći, i ne zamerite mi, a mišljenja sam da dečija duša može da bude mirna, tek kada je slobodna. Ja im u svakom deliću sekunde pružam to kroz rad! Ne znam koliko možete da razumete moje tako „slobodene“ pomalo konfuzne rečenice, ali verujte mi da ovaj program uči decu da je zabavno biti miran, da je u redu da zastanu, da je u redu da osnaže sebe u vidu afirmacija, da je u redu podrže druge, da je u redu da nacrtaju tj. izmasiraju leđa svog drugara, da nauče da kada oni daju, podjednako dobijaju, a da pored svega budu slobodni da izraze svoju jedinstvenost. Dovoljno.

Razlika je u „slobodi“ !

A vi budite slobodni da posetite moje časove na više od 10 lokacija u Beogradu ili se informišete o mojim časovima u ustovama koje su bile dovoljno slobodne da kažu „DA“ ovom programu.

NAŠ VRTIĆ
VRTIĆ MOJIH SNOVA
KLINCOGRAD
VRTIĆ AZBUKICA
VRTIĆ PANDA
LOLY
ŠUMICE
AVANTURA
DEČIJE CARSTVO
INFINITE SPACE

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Poruči i ti svoju Zvezdu za spavanje