Neka vanredno bude IZvanredno provedeno vreme sa vašom decom. . .

Napravite pauzu od briga, nepotrebnih misli i kućnih poslova!

Kažu da je potrebno dati deci dovoljno vremena za slobodnu igru koja razvija maštu , kreativnost I indivudalnost. Slažem se sa tim, ali ovo vreme vidim kao bliskost I puno priče o osećanjima. Kako uopšte da ostavarite takav kontakt a da bude spontano, prijatno I zabavno. Tako što ćete obezbediti vreme I napraviti pauzu od briga, misli I kućnih poslova.

Tako što ćete obezbediti vreme I napraviti pauzu od briga, misli I kućnih poslova.

Napravite kutak za opuštanje – izaberite prostor u svom domu koji ce biti dovoljno tih, dodajte plišane igračke, jastuke, prostirku na kojoj ćete ležati I trudite se da bude bez previse veštačkog svetla

Dogovorite vreme – neka to bude pre unosa šećera, odnosno užine

Pronađite muziku koja vas opušta – preporučujem You tube/Relaxing Jazz

Napravite svoja pravila opuštanja koja govore da je vreme za tišinu I uživanje  tako što ćete pronaći tačku na telu koju pritisnete po principu igre “uključi I isključi usisivač” kada to budete želeli.

Dozvolite detetu da vam “crta po leđima”  – “ Feel”  jedan od  koraka Relax Kids programa za decu koji ima za cilj razvoj emptije, povezivanje  I spoznaje osećanja putem dodira. Ova vrsta druženja je idealna za celu porodicu I sve sto je potrebno je da sednete u kolonu okrenuti ledjima I da na što kreativiji način, možda uz neku priču iz pozadine crtate na ledjima jedni drugima. Možete to činiti takođe sa plišanim igračkama-posebno preporuka kod autistične dece I prelog je da deca budu u sredini kolone kako bi osetili bliskost oba roditelja.

 

Napravite kutiju uspomena – ovaj period će definitivno biti upamćen od strane deteta a još je lepše kada ostanu neki vaši zajednički crteži, kamenčići iz parka ili neka vaša zajednička fotografija koju ćete odštampati. Kutija može biti obična od cipela koju možete ukrasti sa papirom, crtežima, trakicama I isečcima iz novina lepih motiva. Takođe možete napraviti  kutiju strahova I kutiju smirenosti. Ovo će razviti kreativnost I lepe emocije kod deteta a samim tim ga I učite da odlaže svoje stvari na mesto.

Dišite zajedno I oslobodite se ljutnje, nervoze I stresa – Idealni rekviziti su pero, salveta, Hobrmanova sfera, vetrenjača. Udahom ubacite u sebe smirenost, vilinski prah, radost, mir I ljubav I izbacite iz sebe ljutnju, nervozu I bes tako što ćete snažno duvati u maramicu Ili koristitineke druge ponuđene rekvizite.

Istegnite se – pretvorite u žabu, labuda ili visoko drvo. Joga vežbice za decu su idealne za istezanje . Biće zabavno I opustiće vas I vaše dete. Dodatno će razviti svest o telu I koordinaciji pokreta.

Ogledalce, ogledalce – igra sa ogledalom idealna je za razvoj  samopouzdanja  I samopoštovanja. Neka ogledalo stigne do svakog ukućanina koji ima za zadatak da kaže nešto lepo o sebi ili o tome kako se oseća danas!

Čitajte priče I bajke što više u ovom period vašoj deci. Slušajte I prve naše vizualzacije za decu koje su dostupne na you tube kanalu Marija Stevanovic koje je iste pisala I čitala sa puno ljubavi.

Pitajte dete svaki dan Kako se osećaš? Vremenom će primetiti važnost tog pitanja I vrlo će jasno izraziti svoja osećanja nakon nekog vremena.

Tokom ove IZvanredne situacije biću PODRŠKA. Pišite na mejl marija.relaxkids@gmail.com

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Poruči i ti svoju Zvezdu za spavanje