Čarolija nastaje kada se prepustimo

U ovim godinama verujem da čarolija postoji. U dečijem svetu čarolija je posuta svetlucavom čarobnom prašinom po kojoj ponosno gazi jednorog, čija griva se viori na vetru i koji ima ljubičasti blještavi rog. Ukoliko ste roditelj deteta vrtićkog uzrasta ili vaspitač verovatno vam je poznata ta informacija. Dakle, da se opet izrazim u metaofori, čaroliju čine dečije vijugice koje rade bez odmora, bez straha, bez sramote, bez pitanja, bez ustezanja koju zovemo MAŠTA.

Mašta može svašta, govorili su mnogi, ali nisu verovali svi . Mašta nikad ne pušta stvarno, ona ode, pa se vrati, ali se vrati onda kada joj dozvolimo da bude deo nas i kada se prepustimo.

Dakle, čarolija nastaje kada se prepustimo!

Čarolija u svetu odraslih je svaki trenutak ispunjen zahvalnošću, svesnim udahom, kada smo okruženi ljudima koje volimo i kada se smejemo. Ovo je iz mog ugla.

Šta je za vas čarolija?

Iskreno, za mene je posao koji radim i zbog kog se osećam blagosloveno, jedna čarolija. Svakako i ovo slobodno vreme koje pronalazim da pišem u nadi da ću bar nekog dotaknuti i inspirisati …

Jasno sam objasnila šta je čarolija i kako nastaje, ali sigurno se pitate kako se prepustiti?

Do ovog otkrića došla sam zahvaljujući mom učitelju Urošu. On još uvek nije završio učiteljski fakultet i ne znam da li još uvek zna šta je to, ali znam da je sada moj učitelj u PU “ Vrtic mojih snova” na Voždovcu.

Jasno vam je da Uroš nema neki staž u školskom sistemu, a ono zbog čega je on poseban je to da je uvek ćutao, posmatrao sa strane i vrlo retko se priključio našem Relax druženju u tom vrtiću, iako smatram da su baš tu, moji časovi posuti nekim čarobnim prahom, pa je svaki poseban i uspešan. Možda i nije.

Ne i za Uroša.

Ono što sam razumela njegovom odsutnoću je to da mi prosto ne veruje. Bilo mi je jasno da je njemu potrebno vreme da se prepusti, ali i meni sa tom činjenicom. U redu, priznajem, bilo mi je teško da to prihvatim, ali sam ja tada koristila sve resurse mira, ljubavi i verovanja da će se to promeniti. Ono što sam tehnički mogla da preduzmem je da pre svega poštujem njegovu odluku, a i tako se držim zlatnog pravila Relax Kids programa, da se deca ne teraju da rade nešto ako ne žele, ali da ih svakako bodrimo da se pridruže.

Nakon jedne sezoni, ne tako aktivnog sprovođenja časova Relax Kids u  PU „Vrtic mojih snova” Uroš me je nagradio svojim učešcem na času i baš danas učinio moj dan čarobnim.

Sada vam je jasno da kao Urošev učenik sam naučila kako da se ja prepustim, pustim, otpustim, verujem i danas živim čaroliju.

Dodala bih i to da pored svih benefita Relax Kids programa, učimo da gradimo poverenje, učimo se strpljenju i maštamo 100/h i tako se prepuštamo, opuštamo i stvaramo čaroliju.

Ako želite da kreirate čaroliju budite svesni ove rečenice…

Mašta nikad ne pušta stvarno, ona ode, pa se vrati, ali se vrati onda kada joj dozvolimo da bude deo nas i kada se prepustimo. Tada, baš tada nastaje čarolija.

Upis na Relax Kids radionice je otvoren tokom cele godine.

Od srca,

Marija Stevanović

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Poruči i ti svoju Zvezdu za spavanje