Intervju Ilustrovana politika „Sedam koraka do mirnog deteta“

Od kada ste počeli rad sa decom i koliko polaznika imate?

Licencirani sam trener britanskog Relax Kids programa od 2016. godine a od 2018. postajem preduzetnik sportsko rekreativnog obrazovanja Calm Kids I od tada se aktivno bavim relaksacijom dece I sarađujem sa oko desetak privatnih predskolskih ustanova u Beogradu. Iza mene je oko 5.000 uspesnih radionica, a broj dece koji je imao priliku da pohađa je na moju sreću prilično velik broj.

Da li imate dovoljno kapaciteta za sve zainteresovane i u vreme kovid infekcije?

Kovid infekcija je učinila da bude smanjen broj ustanova sa kojima se sarađuje, ali sam srećna što predškolske ustanove ipak biraju ovaj program jer nudi podršku u mentalnom zdravlju dece, a to je itekako važno posebno u situciji kada je prisutna kovid infekcija. Ova situacija me je svakako inspirisala da svoje radionice prilagodim online nastavi I na taj način mogu da radim sa decom iz cele Srbije, ali I sa decom iz inostranstva.

Koliko puta nedeljno ih treba praktikovati (ili svakodnevno)?

Kao neko ko je prvi licencirani trener u Srbiji, dozvolila sam sebi da ovaj program prilagodim predskolskom I skolskom uzrastu I na osnovu iskustva u radu sa decom došla do toga da je jednom nedeljno sasvim dovoljno učiti o tome, u cilju da tehnike opuštanja budu deo svakodnevne rutine svakog deteta.

Šta kažu istraživanja o tome?

Projekat zdravstvene zaštite u 2011.godini osvojio je Nacionalnu nagradu za standarde medicinskih sestara- koristeći metode Relax Kids programa.(mentalno zdravlje) U trogodisnjem Pilot programu Relax kids je pomogao smanjenju iskljucenja sa nastave sa 19 na nulu. Relax Kids je pomogao smanjenju incidenata agresivnosti I nasilja za 75% ( nakon 3 godine Pilot programa) I 85% ucenika prijavilo je da se oseca mirnije nakon Relax Kids radionica. Ovo su samo izdvojena istraživanja, a naglasila bih da je program priznat od strane psihologa, pedagoga i lekara širom sveta itd.

Da li se vežbe preporučuju za svu decu i od kog uzrasta bi bilo dobro početi sa vežbama?

Topla preporuka je da deca program prisvoje još u periodu vrtića kako bi u ulazak u školske klupe bio manje stresan, ali je moguće I nakon toga.

Kako deca reaguju u najmlađem uzrastu (koji je to najmlađi uzrast) i da li vežbe treba raditi pravilno?

Najmlađi uzrast dece je od 3 godine, ali časovi u tom uzrastu traju do 30 minuta I gde je uključena animacija, ali verovali ili ne I oni lepo rade. Kroz ovaj program neguje se kreativnost, jedinstvenost I individulanost tako da kod nas važi osnovno pravilo da budemo srećni. Kada su deca srecna I radosna postaju istinski smirena.

Da li je moguće da naučene vežbe kasnije primenjuju i kod kuće sa ukućanima? Da li je bolje ako vežbe izvode i zajedno sa starijima?

Sjajno pitanje. Moja misija da se deci omogućim pristup tehnikama I da dobiju u ranom uzrastu ideju o tome da je u redu da zastanu I budu u miru. Najbolje rezultate imaju ona deca koja pohađaju program I imaju podršku kod kuće. Itekako je poželjan rad u prisustvu najbližih I pored svega sama ta metodologija uneće harmoniju I mir u porodice.

Kojoj deci, sa kojim problemima se posebno preporučuju relaks vežbe?

Relax Kids radionice mogu biti podrška deci sa posebnim potrebama, autizmom, ADHD, kod izraženog besa I anksioznoti, sa niskim nivoom samopouzdanja I sampoštovanja, I kod problema sa ponašanjem I poremećajem sna.Program jako prija I visokosemyitivnoj deci.

Posle kog vremena se očekuje napredak ili poboljšanje, ako je u pitanju neki poremećaj?

Moj odgovor je da je napredak individualan od deteta do deteta I njegovog stanja, ali da definitivno nije instant program I ne postoji magični stapic. Potrebno j je poverenje, strpljnje, odlučnost I istrajnost I spremnost roditelja da podrže program. Nažalost sve veći broj je onih koji se jave nakon što uvide problem se jave, zato je moja topla preporuka da kroz program prođu deca u trajanju od 3 do 5 meseci I dok ne postoji poremećaj, Školskim uzrastima je dovoljno 3 meseca da bi počeli sa primenom kod kuće.

Šta možete da nam kažete o Vašem novitetu „mojoj zvezdi za spavanje“?

Poremećaj sna I nemogucnost da se dete opusti pre spavanja postaje sve češći. Moja zvezda za spavanje, predstavlja rucnopravljen rekvizit (od pamucnog konca sa antilergijskim punjnjem) za spavanje koja vodi dete kroz process opustanje pre spavnaja uz pomoć platforme za koju se dobija password . U okviru paketa se dobija I biljno jastuče koje je kada se zagreje biva jastučić za masažu, koji se po želji može pokapati nekim eteričnim uljem. Zamišljeno je tako da dete u nekom trenutku primenjuje samostalno I dovede sebe u stanje opustenosti pre spavanja. Sam program se može koristiti kao alat za dnevno opustanje.

Biće više o tome na sajtu www.marija.relaxkids.rs ili na instagramu marija_relax kids

Relax Kids ima strukturu od 7 koraka koji predstavlja pokret, igru, istezanje, masažu, vezbe disanje, afirmativne iskaze I opuštanje uz priču. Kada kažemo čakre, mislimo na celovitost programa. Radionice su tematske samim tim i edukativne. Ono sto je u mom radu posebno je da se ne držim forme kao u školi, već radim u skladu sa grupom, njihovim potrebama i mogućnostima. Ovo je program koji mora da se oseća, živi i razume dubina.
Aktivne igre zapravo predstavljaju igre koje uključuju pokret ali i koncentraciju. Relax Kids ima aktivne i opuštajuće igre koje ne zahtevaju apsolutno nikakav napor, samo prijaju.

Npr, aktivna igra – tema emocije

Igra se tako što imamo zamišljeni daljinski upravljač sa emocijama i ja sa njim menjam decije raspolozenje kroz emocije, a oni se trude da pokažu kroz pokret, grimasu ili gest. Ovde postoje elemnti glume i dece obozavaju ovu igru. Kada je u pitanju masaža ili samomasaza radi se po principu crtanja na ledjima. Obicno im pricam pricu dok oni crtaju prstom, pesnicom, tapkanjem ili perom, plisanom igrackom. Ono sto je vazno naglasiti kod masaze je da deca pitaju za dozvolu drugo dete, i ukoliko dete ipak ne želi, onda radi samomasažu. Po etici Relax Kids deca se nista ne teraju, već slušaju svoj osećaj. Benefiti ovog tipa masaze pored uzivanja je i empatija, spremnost da dajemo i primamo, kao i razvoj samostovanja gde jasno izrazimo da nešto želimo ili ne.

Predlog za nemirnu decu

Kada kazemo nemirno dete pod to mozemo svrstati razna stanja, ali ako nemirno dete zemenimo sa vrpoljastim, a da pritom nije uzrok dijagnoza, posebna potreba, vec priroda deteta onda u tom slucaju moj predlog je osmislite mesto na telu koje sluzi za stop. Dakle, negde na ruci, celu I dogovorite se kada stisnemo mesto, zaustavicemo se. Kada to ucini I ispostuje dete treba pohvaliti. Takodje, dete moze da legne na ledja a vi mu stavite neki predmet (plisanu igracku) na stomak I zamolite ga da svojim dahom naduje stomak pomera predmet I vezba disanje. Vezbama disanja, opustice telo I umiriti se.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Poruči i ti svoju Zvezdu za spavanje