Sve blagodeti Relax Kids programa

Ispod možete pročitati tekst koji je intervju dat za portal Roditeljstvo novog doba, gde sam sa predivnom Jasminom Stevanović, vlasnicom portala, pričala o blagodetima koje pruža Relax Kids program. Ceo tekst se nalazi i ovde. Nadam se da će Vam ovaj tekst razjasniti sve nedoumice oko Relax Kids programa kao i da ćete uživati u njemu. 🙂

 

Potreba za relaksacijom uma, duha i tela nije “rezervisana”, kako se to obično misli, samo za odrasle. Iako sa sobom nose prirodnu radost i vedrinu, deci je podjednako potrebno opuštanje. To je shvatila i Marneta Viegas iz Velike Britanije, još pre više od petnaest godina kada je osnovala Relax Kids program, namenjen svim uzrastima dece i tinejdžerima. Danas se on primjenjuje u skoro četrdeset zemalja, a odnedavno i u Srbiji.

 

Radionice podrazumevaju strukturu od sedam koraka: ples i pokret, vežbe glume i relaksacije, istezanje, uzajamnu masažu, disanje, afirmativne iskaze, svesnu pažnju i vizualizaciju. Tematski su koncipirane i samim tim edukativne i zabavne. Deci se najviše dopadaju ples i pokret, ali ono što im posebno prija i daje “krila”, po mom mišljenju, su afirmativni iskazi i vizualizacija, započinje priču o ovom interesantnom programu Marija Stevanović, licencirani trener Relax Kids-a. – Kao neko ko je pionir u prvoj generaciji licenciranih trenera ovog programa, susrela sam se sa različitim, ali značajnim iskustvima, koja mi danas puno znače u radu sa decom. Često čestitam sebi na hrabrosti da se upustim u nešto tako lepo, ali za naše prostore prilično neobično. Roditelji su još uvek rezervisani prema novinama i potpuno ih razumem, ali ih i uveravam da je Relax Kids potreban, bezbedan i veoma značajan za našu decu u vremenu u kojem živimo.

Duboko verujem da još u ranom detinjstvu možemo decu da naučimo kako da spoznaju emociju, da je ispolje i da pritom budu u miru sa njom.

Program su podržali psiholozi, nastavnici, socijalni radnici, terapeuti, doktori, medicinske sestre… Pre nekoliko godina sproveden je i pilot Relax Kids u Liverpulu, i za vreme njegovog trajanja broj izbacivanja iz škole i sa časova je anuliran. Takođe, broj incidenata, agresivnost i nasilje smanjen je za 75 odsto.

Kada je u pitanju fizički deo, deca razvijaju svest o telu, povećava se njihova fleksibilnost, koordinacija pokreta i ravnoteža, poboljšava imunitet i san. S druge strane, ove aktivnosti decu umiruju, utiču na bistrinu njihovog uma, povećavaju koncentraciju i pozitivno razmišljanje. Takođe, poboljšavaju pamćenje i sposobnost slušanja. Posebno bih istakla rad na emocijama i ponašanju, gde se razvija samopouzdanje i samopoštovanje, mašta, kreativnost i samoizražavanje. Deci se ukazuje na razne mogućnosti kako da izađu na kraj sa situacijama kada su pod stresom ili uznemirena.

Jasmina Stevanović: Koliko su deca spremna da meditiraju i imaju li strpljenja za to?

Moja malenkost: Deca su više spremna da vizualizuju, nego da meditiraju. Osnovna razlika je u tome da ona slušaju već unapred pripremljenu priču uz opuštajuću muziku, sve u skladu sa temom koju obrađujemo. Srećna sam jer su neka od njih uspela i da zaspe za vreme programa, što je odlična povratna informacija za mene kao trenera. Ima i onih kojima to ne uspeva, a razlog tome mogu da budu i šećeri koje im roditelji nenamerno daju pre časa. Veoma je važno da se deca dobro zabave i opuste, a onda da počnu da koriste vežbice i kod kuće. Moje radionice često  doživljavaju kao “vreme je da spavamo”, tako da posle nekoliko časova sama znaju šta treba da rade

Jasmina Stevanović: Zašto si ti izabrala ovaj program?

Moja malenkost: Program je izabrao mene, a ja sam prihvatila taj blagoslov. Nikada ranije nisam razmišljala da će rad sa decom biti moj poziv, ali desilo se. Radila sam dosta na sebi i sa sobom kako bih ovaj program mogla da iznesem na pravi način. Još kao devojčica razvila sam ljubav prema umetnosti i glumi, a kako su sve ostale tehnike potpuno u skladu sa mnom lično, onda i celim svojim bićem uživam u radu sa decom. Dopada mi se ovaj program jer raspiruje maštu i „uvlači se pod kožu“ od svoje slatkoće i lepote. Ali, najvažnije je to što deca vole Relax Kids, a roditelji su srećni što vežbice sa radionice pokazuju i kod kuće, tako da svi uživaju. Često nam se pridružuju i mame kojima je, osim potrebe da se opuste, ovo jedan divan način da provedu kvalitetno vreme sa svojom decom.

Jasmina Stevanović: Šta je ovaj program doneo tebi lično u smislu sopstvenog ličnog razvoja?

Moja malenkostNe znam šta bih pre izdvojila. Ispunila mi se želja da budem glumica pred najlepšom publikom na svetu. Razvila sam strpljenje, fleksibilnost i postala odlučnija. Prepoznala sam i svoj preduzetnički duh i spoznala svoju ambiciju da uradim nešto mnogo više nego što danas činim. Mir koji danas nosim u sebi je definitvno rezultat Relax Kids časova. Neki kažu da mi se glas promenio i da delujem na ljude smirujuće, i presrećna sam ako je tako. Kao dete, imala sam manjak samopuzdanja i uvek čuvala samo za sebe svoje talente iz straha i treme koja je često umela da me obuzme. Znam da je mnogo takve dece i želim da im budem podrška.

Moja misija je da što više mališana i onih malo starijih bude upoznata sa tehnikama opuštanja i tako uspostavi pozitivniji pogled na svet. Želja mi je da deca bar neki delić sa časova primene i u životu.

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Poruči i ti svoju Zvezdu za spavanje