Iz mog ugla Relax Kids

 

Deca su naše ogledalo. U njima vidimo svoje snove, svoje želje, svoju sreću, u njima vidimo sebe. Ali, ta malena otelotvorenja naše ljubavi po pravilu postanu i projekcija i refleksija nekih drugih, manje lepih stvari, i često mislimo da su oni suviše mali da bi mogli da budu opterećeni stvarima za koje smo ubeđeni da su isključivo u svetu odraslih. Tada ta ogledala postanu odraz stresa, frustracija, očekivanja i prilagođavanja, dok mi mislimo da su njihove glavice samo u toj nevinoj dečijoj realnosti. Nažalost, to nije tako, naša deca su izložena gotovo svemu čemu smo i mi, što je dodatni teret na ionako težak proces odrastanja, socijalizacije i čestih promena. Tada nastaju i određena uverenja, strahovi, nedostatak samopouzdanja, koncentracije, i drugih stvari koje neretko osvestimo tek kada smo već odavno odrasli, i onda kroz različite metode ličnog razvoja i rada na sebi pokušavamo da zacelimo svoje biće. Međutim, šta bi bilo ukoliko bi stvaranje svih psiholoških ograničenja koja nas sputavaju kroz život mogli da sprečimo pre nego što nastanu, radeći sa decom?

Program Relax Kids čini upravo to. Časovi programa Relax Kids, namenjeni deci uzrasta od 4 do 16 godina, podrazumevaju strukturu od sedam koraka kroz koje se deca uče da se smire, fokusiraju i opuste. Časovi uključuju ples i pokret, vežbe glume i relaksacije, istezanje, uzajamnu masažu, disanje, afirmativne iskaze, svesnu pažnju i vizualizaciju. Misija programa je da utiče da deca postanu smirene i samouverene osobe i da deci i mladim ljudima pruže pomoć koja im je potrebna za kontrolu stresa i nervoze kako bi se bolje snalazili kada se suočavaju sa svakodnevnim izazovima.

Ovaj program je 2001. godine u Engleskoj koncipirala i osnovala Marneta Viegas, koja je dugi niz godina pre toga uspešno radila u polju dečije zabave i animacije. Međutim, primetila je da se ponašanje dece promenilo, da ne mogu mirno da sede, slušaju i koncentrišu se na njene predstave. Iskoristivši znanja i veštine koja je stekla na studijama izvođačkih umetnosti, ona je napravila kombinaciju glume, plesa i imitacije sa tehnikama meditacije koje je naučila još kao devojčica, i tako je nastao jedinstveni sistem od sedam koraka koji decu uče kako da budu smirena. Prvi časovi su postigli ogroman uspeh, program je počeo da se širi, i sada postoji preko hiljadu Relax Kids trenera u preko 35 zemalja sveta, a od septembra 2016. i Srbija je među tim zemljama.

U vrlo kratkom periodu u Beogradu, ovaj program je dobro prihvaćen od strane dece i roditelja. Kroz tematske časove deca stiču i dodatna znanja, koja neguju i njihovo obrazovanje i rečitost. Iskustva rada sa decom po ovom principu posebno pomažu deci da neguju svoju maštu, a kreativnost njihovih odgovora je zadivljujuća. Posebna pažnja je posvećena dečijim osećanjima, koja pomažu detetu da se bolje fokusira i uživa u sadašnjem trenutku. Rad sa afirmacijama ponekad decu dovodi do otpora ili do stidljivosti, usled izlaska iz zone komfora ili nedostatka verovanja u afirmativni iskaz. Vremenom deca vrlo lepo usvajaju ovu tehniku jer spoznaja da su hrabri, snažni, pametni i divni crtaju iskreni osmeh na njhovim licima, a kako je upravo taj osmeh suština ovog programa, to je jako dobar pokazatelj uspešnosti rada sa decom po ovom sistemu. Nas kao veliku decu, nekako uče da kada smo u miru sa sobom, možemo da rešimo svaki izazov, što isto važi i za decu. Kada udahnemo duboko, kroz vežbe disanja, u stanju smo da „oduvamo“ sve strahove i brige i da udahnemo snagu, sreću i mir. Kada se sve to oplemeni sa malo igre, pokreta i istezanja, i u sve to unese i mašta, kao krajnji rezultat dobijamo smireno, srećno i samopouzdano dete koje je spremno da bezbedno raste, razvija se i spremno se susreće sa izazovima koje život pred njega stavlja.

Pripremila:

Marija Stevanovic

Objavljavila : Sensa

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Poruči i ti svoju Zvezdu za spavanje